Túlzott komolyság


Gondolt már arra, hogy a túlzott komolyság gátolhatja az Ön sikerét?

A munkához kapcsolódó ilyenfajta tévhitek árthatnak a haladásának. „A munka nem szórakozás.” „Neki kell gyürkőznöd és komolyan venni a dolgokat.”

Talán a legnagyobb tévedés: „Ha komolyan viselkedem, az emberek fontosnak fognak tartani.”

Azonban ezzel ellentétben, a túl nagy komolyság problémákat teremt: stressz, aggodalom, szorongás, gyötrődés, lélekölő munka és kudarc.

Úgy próbálni megoldani problémákat, hogy komolyabbá válunk, az olyan, mintha kalapáccsal akarnánk megjavítani egy számítógépet. Minél keményebben ütjük, annál jobban elfajul a probléma.

„Amikor az élet komollyá válik, az ember kevésbé lesz okozó a dolgok felett és nagyobb mértékben válik azok hatásává. Amikor az élet nagyon komollyá válik, az illető értéke lényegében leesik nullára. Az autóvezetés annyira komoly dologgá válhat, hogy az illető összetöri az autót. Egy cég vezetése annyira komoly dologgá válhat, hogy az illető tönkre teszi. Közvetlen kapcsolat van az őrültség és a komolyság között.”

„A személy csak akkor kezd el kemény időket élni, amikor eljut arra a pontra az életben, ahol sok komolyság kapcsolódik a dolgokhoz. Az ókori olaszok tudták miről beszélnek, amikor úgy vélték, hogy a nevetés az egyetlen pszichoterápia.” ─ L. Ron Hubbard

Hogyan lehetséges kicsit lazábban venni a dolgokat?

Ha képes nem-komolyan állni az élethez, akkor tisztább fejjel tudja nézni a nehézségeket, és több lesz az energiája is a kezelésükhöz. Így könnyebb megoldani a problémákat, az emberek együttműködőbbek, és Ön is nyugodtabb. Valószínűleg tovább is él.

Néhány tipp, melyeket kipróbálhat:

1. Kérdezze meg magától: „Tényleg érdemes ennyire komolyan venni ezt? Ez tényleg javítani fog a helyzeten?”

2. Bizonyos típusú problémák maguktól megoldódnak, ha békén hagyják őket. Lehet, hogy az Ön problémája is ilyen. Semennyi figyelmet ne szenteljen neki és ne foglalkozzon vele egy ideig.

3. Egy makacs problémával nehezen tud megbirkózni? Íme egy új megközelítés:

„… az Ember, illetve bármely életforma imádja a PROBLÉMÁKAT.

Egy probléma fontosabb, mint a szabadság. A problémák fenntartják az érdeklődést.

Amikor valakinek nagyon makacsul van egy problémája, és nem tudja megoldani akkor valójában túl kevés problémája van. Többre van szüksége.”  ─ L. Ron Hubbard

Ha valaki ideges mondjuk attól, hogy a gémkapcsok nem a jó fiókba kerültek, akkor nyilvánvalóan túl kevés problémája van. Azonban ez megnyilvánulhat egy “komolyabb probléma” köntösében is, a helyzet attól még ugyanaz: túl kevés a probléma az illető számára, a saját mércéivel nézve.

Például, egy kompetens vezető azt veszi észre, hogy egyszerűen nem tud szót érteni a munkatársaival a cégében vagy a családtagjaival odahaza. Nos, megpróbálhat oly módon továbblépni, hogy több, jobb vagy nagyobb problémát és kihívást keres vagy talál ki!

Sokszor, ha valakinek rengeteg problémája van a munkájával, elégedetlenségeinek gyökere az, hogy ez a munka valójában túl kevés kihívást nyújt neki. A megoldás az lehet, hogy számára igazán kívánatos, és megfelelő nagyságrendű kihívásokat, célokat keres és azokon kezd el dolgozni. Ebben tudunk segíteni az Életcél Konzultációval.

4. Segíthet másoknak Ön körül, hogy lazábbak legyenek. Meséljen el egy vidám történetet, mondjon el egy viccet.

Miért is hagyná saját magát vagy másokat beleragadni a „kőkemény munkába”, amikor az ellenkezője több eredménnyel és örömmel kecsegtet?

Sok sikert hozzá!

Janurik Zita
vezető konzultáns
Életcél Konzultáció Magyarország


Gabor

About Gabor