Félelem legyőzése


Mi a félelem valójában és hogyan győzheted le?

Ha nem győzöd le a félelmeid, az megakadályozhatja, hogy sikert érj el. Amikor nem félsz, akkor nem tétovázol, nem vagy bátortalan és ideges. Egyszerűen csak cselekszel.

Amikor nem cselekszel, az valószínűleg valamilyen félelem miatt van. 

A félelem az arra való képtelenség, hogy szembenézz valakivel vagy valamivel. Inkább elkerülöd a dolgot. Amikor nem tudsz szembenézni egy problémával, mert az bonyolultnak vagy felzaklatónak tűnik.

Például, aki nem tud pénzről beszélni másokkal (tehát kerüli a témát), annak pénz problémái vannak. Ha bármikor ki kell fizettetnie valamit vagy pénzügyi feltételekről kell tárgyalnia, lefagy. Ennek eredményeként kevesebb pénzt keres.

Ha munkáltatóként nem tudsz szembenézni a dolgozók közötti konfliktusokkal, a bevételeid hanyatlani fognak. A munka rettentő komollyá válik. Mivel senki nem oldja meg a dolgozók problémáit, azok fennmaradnak és a cég kárt szenved.

Párkapcsolatban egyes témák elkerülése gyakori oka a házassági problémáknak. A félelmek meggátolják a kommunikációt. Az érzelmeid és gondolataid eltitkolása, visszatartása vagy elfojtása a párod előtt egy jelentős lépés az eltávolodás vagy válás felé.

Az Önelemzés című könyvében L. Ron Hubbard elmagyarázza, hogy a félelmek olyanok, mint az árnyak. Ha a félelmeid ellenére kezdeményezel és cselekszel, felfedezheted, hogy mennyire gyengék valójában ezek a félelmek!

„A Tanganyika-tónál (Közép-Afrika) a bennszülöttek nagyon érdekes módon halásznak. Ott az Egyenlítőnél, a Nap függőlegesen süt keresztül a tiszta vízen. A bennszülöttek farönköket szednek össze, és egy hosszú kötélre fűzik őket. Ezt a kötelet kifeszítik két kenu között, és a kenukkal párhuzamosan egymás mellett haladva a sekély víz felé eveznek. Mire elérik a sekély vizet, egész halrajok halmozódnak fel és zsúfolódnak össze a sziklákon és a parton. A kötélre kötött farönkök olyan árnyékot vetnek a vízben, amely egészen a tó fenekéig hatol, a halak pedig, látva ezeknek az árnyékoknak a közeledését – és az általuk formált látszólag szilárd oszlopokét –, rettegve elúsznak előlük, és csapdába esnek.”

Négyféle eszköz, hogy megszabadulj az árnyaidtól

1. Az egyik mód a félelemtől való megszabadulásra, ha a problémát lépésről-lépésre közelíted meg. Egyszerűen felszabdalod a problémát kisebb részekre. Majd sikeresen megoldod a kis részeket és így eljutsz a teljes megoldáshoz.

Például, ki kell töltened egy rémisztő 10 oldalas adóbevallást. Ahelyett, hogy próbálnád az egészet letudni egy nap alatt, úgy döntesz, hogy csak az első oldalt töltöd ki, azután abbahagyod.

Egy oldal sokkal könnyebb, mint tíz oldal! A következő nap úgy döntesz, hogy kitöltöd a második és harmadik oldalt.

Így folytatva mielőtt észbe kapnál, készen vagy az egésszel. Legyőzted a félelmedet.

2. Ha beszélsz a félelmeidről, az csökkenteni tudja a hatását. Miután nyíltan átbeszéled valakivel, aki oda is figyel, a probléma jó esetben már nem is tűnik annyira félelmetesnek vagy összetettnek.

Például, félsz repülővel utazni. A párod belegyezik, hogy meghallgat, és kiöntöd neki a szíved. Részletesen elmondod, mit találsz félelmetesnek a repülésben. Egy idő után talán jobban el tudod képzelni, hogy tudnál repülni.

3. Szokatlanabb, de jó módszer a begyakorlás vagy szerepjáték. Először behatárolod a körülményeket, amik félelemet ébresztenek benned. Egy szerepjátszó gyakorlat keretében úgy teszel, mintha szembenéznél a helyzettel. A gyakorlás lehetővé teszi, hogy felfedezd, a probléma mely részei okozzák igazán a nehézséget, amik egyszerűen csak árnyak.

Például, fizetésemelést akarsz kérni a főnöködtől. Mielőtt beszélnél vele, gyakorold a beszélgetést egy barátoddal. Közben kitalálod a részleteket, változtatsz a megközelítéseden és kidolgozod a lehető legjobb érveket. Ezt többször elpróbáljátok, amíg jobban nem megy. Profi értékesítők például napi, heti szinten használják ezt. Mivel elkezdtél szembenézni a találkozó különböző részleteivel, kevésbé vagy egyáltalán nem leszel felkészületlen vagy feszült.

szembenézés: például ugrás ejtőernyővel egy magas szikláról az érzelmei és érzései figyelembevétele nélkül

félelem legyőzése – szembenézés

4. Sok esetben a félelem legjobb megközelítése az, ha nagy levegőt veszel és beleveted magad a dologba. Az érzelmeid figyelembevétele nélkül szembenézel a félelemmel. Idegessé válhatsz, vagy akár halálra rémülhetsz, de amikor megteszed ezt a lépést, felfedezed, hogy a szörnyek csupán árnyak voltak.

A félelemmel való szembenézés nehéz lehet, de óriási jutalommal jár.

A félelmeid ellenére sikerre vinni valamit azt mutatja, hogy megtettél valamit, amire korábban nem voltál képes. És ez tényleg egy jelentős siker!

Szeretettel,
Janurik Zita
vezető konzultáns
Életcél Konzultáció Magyarország


Ha úgy érzed itt az ideje, hogy szembenézz pár árnyékkal a munkádat, karrieredet tekintve, szeretettel várunk az Életcél Konzultáción!

Nem igazán érzed jól magad a jelenlegi munkádban, de nem tudod, min és hogyan változtass? Fogalmad sincs, merre kellene elindulnod? Tartasz attól, hogy karriert válts, bár szíved szerint azt tennéd?

Az Életcél Konzultáción lépésről-lépésre végigvezetünk, hogy lásd, mit is akarsz igazán, mi a számodra legmegfelelőbb irány, és azután meg is tudd azt valósítani!


Gabor

About Gabor