Félelem legyőzése


Mi a félelem valójában és hogyan győzheti le?

Ha nem győzi le a félelmeit, az megakadályozhatja, hogy sikert érjen el. Amikor nem fél, akkor nem tétovázik, nem bátortalan vagy ideges. Egyszerűen csak cselekszik.

Amikor nem cselekszik, az valószínűleg valamilyen félelem miatt van. 

A félelem az arra való képtelenség, hogy szembenézzen valakivel vagy valamivel. Inkább elkerüli a dolgot. Amikor nem tud szembenézni egy problémával, az bonyolultnak vagy felzaklatónak tűnik.

Például, ha ön nem tud pénzről beszélni másokkal, akkor pénz problémái vannak. Ha bármikor ki kell fizettetnie valamit vagy pénzügyi feltételekről kell tárgyalnia, lefagy. Ennek eredményeként kevesebb pénzt keres.

Ha ön munkáltató, de nem tud szembenézni a dolgozók közötti konfliktusokkal, a statisztikái hanyatlani fognak. A munka rettentő komollyá válik. Mivel senki nem oldja meg a dolgozók problémáit, azok fennmaradnak és a cég kárt szenved.

Egyes témák elkerülése a párkapcsolatban gyakori oka a házassági problémáknak. A félelmei meggátolják a kommunikációját. Az érzelmeinek és gondolatainak eltitkolása, visszatartása vagy elfojtása a párja előtt óriási lépés a válás felé.

Az Önelemzés című könyvében L. Ron Hubbard elmagyarázza, hogy a félelmek olyanok, mint az árnyak. Ha a félelmei ellenére kezdeményez és cselekedni kezd, felfedezi, hogy mennyire gyengék is valójában ezek a félelmek!

„A Tanganyika-tónál (Közép-Afrika) a bennszülöttek nagyon érdekes módon halásznak. Ott az Egyenlítőnél, a Nap függőlegesen süt keresztül a tiszta vízen. A bennszülöttek farönköket szednek össze, és egy hosszú kötélre fűzik őket. Ezt a kötelet kifeszítik két kenu között, és a kenukkal párhuzamosan egymás mellett haladva a sekély víz felé eveznek. Mire elérik a sekély vizet, egész halrajok halmozódnak fel és zsúfolódnak össze a sziklákon és a parton. A kötélre kötött farönkök olyan árnyékot vetnek a vízben, amely egészen a tó fenekéig hatol, a halak pedig, látva ezeknek az árnyékoknak a közeledését – és az általuk formált látszólag szilárd oszlopokét –, rettegve elúsznak előlük, és csapdába esnek.”

Négyféle eszköz, hogy megszabaduljon az árnyaitól

1. Az egyik mód a félelemtől való megszabadulásra, ha a problémát lépésről-lépésre közelíti meg. Felszabdalja a problémát kisebb részekre. Sikeresen megoldja a kis részeket és így eljut a teljes megoldáshoz.

Például, ki kell töltenie egy rémisztő 10 oldalas adóbevallást. Ahelyett, hogy próbálná az egészet letudni egy nap alatt, úgy dönt, hogy csak az első oldalt tölti ki, azután abbahagyja.

Egy oldal sokkal könnyebb, mint tíz oldal! A következő nap úgy dönt, hogy kitölti a második és harmadik oldalt.

Így folytatja, és mielőtt észbe kapna, készen van az egésszel. Legyőzte a félelmét.

2. Ha beszél a félelmeiről, az csökkenteni tudja a hatását. Miután nyíltan megbeszéli valakivel, aki oda is figyel, a probléma gyakran már nem is tűnik olyan összetettnek.

Például, fél repülővel utazni. A párja belegyezik, hogy meghallgatja önt, és ön kiönti neki a szívét. Részletesen elmondja, hogy mit talál félelmetesnek a repülésben. Egy idő után már úgy látja, hogy tudna repülni.

3. Egy másik hatékony módszer a begyakorlás vagy szerepjáték. Ön beazonosítja a körülményeket, amik félelemmel töltik el. Úgy tesz, mintha szembenézne a helyzettel egy szerepjátszó gyakorlat keretében. A gyakorlás lehetővé teszi, hogy ön felfedezze, a probléma mely részei okozzák igazán a problémát, amik egyszerűen csak árnyak.

Például, fizetésemelést kell kérnie a főnökétől. Mielőtt beszélne vele, gyakorolja a beszélgetést egy barátjával. Kitalálja a részleteket, változtat a megközelítésén és kidolgozza a lehető legjobb érveket. Mivel felkészült a találkozóra, nem annyira ideges.

szembenézés: például ugrás ejtőernyővel egy magas szikláról az érzelmei és érzései figyelembevétele nélkül

félelem legyőzése – szembenézés

4. Sok esetben a félelem legjobb megközelítése az, ha nagy levegőt vesz és beleveti magát a dologba. Az érzelmei és érzései figyelembevétele nélkül szembenéz a félelemmel. Idegessé válhat, vagy akár halálra rémülhet, de amikor megteszi ezt a lépést, felfedezi, hogy a szörnyek csupán árnyak.

A félelemmel való szembenézés nehéz lehet, de óriási jutalommal jár.

A félelmei ellenére sikerre vinni valamit azt mutatja, hogy megtett valamit, amire korábban nem volt képes. És ez tényleg egy siker!

Szeretettel,
Janurik Zita
vezető konzultáns
Életcél Konzultáció Magyarország


Ha úgy érzi itt az ideje, hogy szembenézzen pár árnyékkal a munkáját, karrierjét tekintve, szeretettel várjuk az Életcél Konzultáción!

Nem igazán érzi jól magát a jelenlegi munkájában, de nem tudja, min és hogyan változtasson? Fogalma sincs, merre kellene elindulnia? Tart attól, hogy karriert váltson, bár szíve szerint azt tenné?

Az Életcél Konzultáción lépésről-lépésre végigvezetjük, hogy lássa, mit is akar igazán, mi az önnek legmegfelelőbb irány, és azután meg is tudja azt valósítani!


Gabor

About Gabor