Hogyan lelhetsz több örömöt az életben?


„Célok, remények, ambíciók vagy álmok nélkül az öröm elérése szinte lehetetlen.”
L. Ron Hubbard

Amikor azt tapasztalod, hogy kevesebb öröm ér az életben, mint szeretnéd, a legelső lépésként a céljaidat, reményeidet, ambícióidat és álmaidat kell megerősítened.

Mindegy, hogy mennyire vagy idős vagy fiatal, mindegy mennyire vagy gazdag vagy szegény, mindegy milyen sok vagy kevés problémával küzdesz a mindennapokban, szükséged van célokra.

De hogyan tudod megállapítani, hogy jelenleg mennyire élettel teliek a céljaid és mennyi örömöt biztosítanak a számodra?

10 lehetséges jel, hogy cél-hiányban szenvedsz

  • Fáradtnak érzed magad bármiféle ok nélkül.
  • Elhúzod a feladataidat, hogy kitöltsd a napodat.
  • A napjaid céltalan cselekvéssel telnek.
  • Azon kattogsz, hogy mi fog veled történni a jövőben. Nem TE alakítod a jövődet, inkább a körülményeid hatása vagy.
  • Tudod, hogy sokféle lehetőséged van, mégsem változtatsz.
  • Kis problémák úgy tűnnek, mintha nagy problémák lennének.
  • Gyűlölöd a munkádat, vagy az életed más részeit.
  • Semmi nem érdekel, semmi nem hoz izgalomba; nem érzel szenvedélyt az iránt, amit csinálsz.
  • Arra vársz, hogy valaki más adjon neked lehetőségeket vagy tegyen sikeressé.
  • Még ha sikeresebbnek is tűnsz, mint mások, boldogtalan vagy.

És most fontoljuk meg a célok előnyeit is!

A célok 10 jótékony hatása

1. Ha van célod, van egy irány, amerre haladsz.

Úgy tudod befektetni az idődet és erőfeszítéseidet, hogy az megtérüljön. Amit csinálsz, az számít. Megteszel egy lépést a célod irányába és máris érzed, hogy haladsz valamerre. Máris jobban érzed magad.

Egy versenyautó, ami a földhöz van láncolva ugyanolyan, mint célok nélkül élni. Rátaposol a gázpedálra és a motor felbőg. A kerekek kipörögnek és füstölnek. Mégis, bármilyen erősen nyomod a pedált, sehova nem jutsz.

Amikor viszont a céloddal összhangban cselekszel, azonnal azt érzed, hogy történnek a dolgok. A megfelelő dolgok. Van haladás és emiatt több örömöt lelsz abban, amit csinálsz. Egyszerűen boldogabb az életed.

2. Amikor a célodat segítő lehetőségek tűnnek fel, felismered és megragadod őket.

Mindenütt vannak lehetőségek. A trükk abban rejlik, hogy észre kell venned őket. Amikor észben tartasz egy célt, könnyebben meglátod a lehetőségeket is.

Például amikor eldöntöd, hogy venni fogsz egy kisteherautót, hirtelen észreveszed a több tucat kisteherautót az utakon. Mielőtt lett volna ez a célod, valószínűleg naponta elmentél kisteherautók mellett és soha nem vetted őket észre.

Amikor a fejedben ott van egy cél, olyan módokat látsz meg az elérésére, amiket soha nem vettél észre korábban. Sokat ezek közül talán senki más nem vesz észre rajtad kívül.

3. Jobb döntéseket tudsz hozni.

Amikor fontos válaszút elé érsz, egyszerűen megkérdezed magadtól: „Ezek közül a lehetőségek közül melyik fog legtöbbet segíteni nekem a célom elérésében? Az A terv fog segíteni a célomban, vagy a B terv lenne a jobb?”

Ahogy a fényszóró az éjszakában, a célod megvilágítja a legjobb választást, és így az jól látható lesz a számodra.

4. A célok motiválnak téged és energiát adnak.

Például amikor nyaraláshoz készülődsz, sokkal több dolgot elvégzel, mint egyébként. Van egy tiszta, határozott célod, hogy elvégezz bizonyos feladatokat és azután indulj el az útra.

A cél izgalma segít, hogy keményen és gyorsan dolgozz anélkül, hogy elfáradnál. A haladás érzése pedig még több energiát ad.

5. Több kontrollod van az életed felett, azaz jobban irányítod.

Amikor az élet eseményei ide-oda taszigálnak, a célok segítségével ismét kontrollra tehetsz szert.

Például valakit letartóztat a rendőrség valamiért, amit nem követett el. Miután kijön a börtönből, a céljaira koncentrál és folytatja az életét. A rossz élmény nem dönti romba az életét.

A kulcs az, hogy bármilyen akadályt is hoz eléd az élet, te a megfelelő dologra tudsz figyelni. Ami nem más, mint a célod. Nem esel abba a hibába, hogy az akadályra kezdesz koncentrálni és minden erőddel az ellen küzdesz. Soha nem veszíted szem elől a célod és ezzel a kezedben tartod az irányítást.

6. Nagyobb magabiztosságra tehetsz szert.

Képes leszel kezdeményezni, elindítani dolgokat. Vezetővé válhatsz.

Egy jó cél annyira stabil támpont a számodra, hogy ez határozottságot, magabiztosságot ad neked. Ilyenkor könnyebben meglátod, hogy mi a teendő. Amikor problémák merülnek fel és a legtöbben elbizonytalanodnak, az emberek is önkéntelenül arra kezdenek hallgatni, aki tudja, mit kell csinálni.

7. El tudod dönteni, hogy a jelenlegi tevékenységed hozzájárul-e a végső sikerhez, vagy sem.

Könnyebb fókuszálnod. Könnyebben meg tudsz szabadulni a felesleges teendőktől, amik nem visznek előre, vagy amik nem a te célod felé visznek.

Tegyük fel, azon kapod magad, hogy egy gödröt ásol. Megkérdezed magadtól: „Miért is ásom ezt a gödröt?”„A házamat építem és ehhez kell először egy pince.” Vagy „Várjunk csak! Ez a gödör a haverom házának lesz! Már megint rábeszélt valamire. Már így is sokkal tartozik nekem. Itt az ideje, hogy a saját pincémet ássam.”

8. A hosszú távú célok segítenek megoldani a rövid távú problémáidat.

Például neked és a párodnak van egy olyan hosszú távú célotok, hogy a három gyermeketek boldog, egészséges, becsületes és sikeres emberré váljon. Észben tartod ezt a célt, amikor a fiadat lopáson érik egy boltban. Persze kitalálsz valamilyen büntetést, de arra is felhasználod ezt az ügyet, hogy megtanítsd a srácnak a becsületesség előnyeit.

A teljes kép segít, hogy bölcs döntéseket hozz.

9. A terveid hatékonyabbak lesznek.

Minden reggel megtervezheted a napodat a céljaid alapján. Például: „Mit tehetek ma azért, hogy egy lépéssel közelebb kerüljek ahhoz a célomhoz, hogy beindítsam a vállalkozásomat?”

A heti, havi és éves tervek eredményesebbek lesznek, ha sorba rendezed és konkrét célokhoz igazítod őket.

10. A célok egy jobb jövő reményét adják számodra és boldogabbá tesznek.

A célok segítenek élvezetessé, sőt pezsgővé tenni az életet. A célok természetes feldobottságot adnak, amit soha nem tudnál elérni élénkítő szerekkel, vagy más mesterséges eszközzel.

Csak arra kell ügyelned, hogy folyamatosan haladj a céljaid felé – akár kis lépésekkel, akár nagyokkal – és garantáltan boldog lesz az életed!

TE melyik előnynek vennéd hasznát?

Tűzz ki magadnak izgalmas célokat, amik igazán megmozgatnak és folyamatosan dolgozz rajtuk! Ha ezt teszed, örömteli élet vár rád, bárhogyan is változik a világ körülötted.

Ha úgy érzed, megkoptak a céljaid, elveszítetted a fókuszt és szeretnéd újra a kezedbe venni az életed és boldogságod irányítását, az Életcél Konzultációval azonnal segíteni tudunk ebben.

Szeretettel,
Janurik Zita
vezető konzultáns
Életcél Konzultáció Magyarország


Gabor

About Gabor