Hogyan válhatsz motiválttá?


Mint tudod, vannak dolgok, amiket te okozol, és vannak, amiknek a hatása vagy. Mondhatjuk, hogy amikor okozol dolgokat, akkor OKOZÓ vagy. Amikor valaki más ér el hatást rajtad, mondhatjuk, hogy HATÁS vagy.

Emberek ezrei néznek motivációs előadásokat azzal a céllal, hogy az előadás HATÁST gyakoroljon rájuk. Azt akarják, hogy az előadó feltüzelje őket és elérje, hogy aktivizálódjanak. Hisznek benne, hogy az előadás energiával tudja ellátni őket.

Mások úgy hiszik, hogy az élénkítő szerek fogják motiválni őket. Azt várják, hogy csak bekapnak egy pirulát, megisznak egy kávét vagy energia italt és energikussá válnak. A szer HATÁSÁVÁ akarnak válni.

Azok a dolgozók, akik csak elüldögélnek arra várva, hogy a főnök motiválja őket, szintén HATÁSOK. A vezetők utálják, hogy folyton mindenkit motiválniuk kell. A kelletlen beosztottak a főnök HATÁSÁVÁ akarnak válni, és arra várnak, hogy ők érjék el, hogy dolgozzanak.

A motiváció forrása

Az igazság az, hogy mindenki lehet a saját motivációjának a forrása! Mindenki lehet OKOZÓ ezzel kapcsolatban.

„A motiváció a jövőben van. Ez a ’Mit akarok?’, ’Mit akarunk?’. Ez okozás. És ha ez valami érdekes, akkor valahogy húz minket előre, maga felé.” L. Ron Hubbard

Van egy történet három férfiról, akik kőből építettek templomot. Amikor megkérdezték őket, hogy mit csinálnak, az első azt mondta, hogy köveket tör, a második azt mondta, hogy megkeresi a betevőt, a harmadik pedig azt mondta, katedrálist épít.

Mit gondolsz, melyikük volt a legmotiváltabb?

Jövő

Milyen jövőt eredményeznek a tevékenységeid? Mit akarsz a saját jövődben?

Ha nem vagy biztos benne, nem leszel motivált. Ha félsz, hogy valami más fog történni, mint amit akarsz, nem leszel motivált. Ha csak kevés reményed van rá, hogy sikerülni fog, nem leszel motivált.

Ha kétségbe vonod a képességedet, hogy elérd, amit akarsz, nem leszel motivált. Ha semmit nem vársz a jövőtől, nem leszel motivált. Ha a jövőd nem túl érdekes a számodra, nem leszel motivált.

Van tehát egy csomó oka és módja annak, hogyan nem leszel motivált.

De mit tehetsz hogy motivált legyél?
Kövesd a fenti idézetet: ha pontosan meghatározod, hogy mit akarsz a jövődben, akkor OKOZÓ vagy. Ha ez érdekes is, akkor motivált leszel!

Persze az is kell, hogy legyen rá reményed, hogy el fogod érni, és hited, hogy el tudod érni. De az első lépés az, hogy eldöntöd, mit akarsz.

Például, Júlia felébred, és azt gondolja: „Egy nap a saját sikeres cégemet fogom vezetni!” Kiugrik az ágyból, és elviharzik a munkába. Krisztián felébred, és azt gondolja: „El fogok késni, ha nem kelek fel azonnal.” Még a takaró alól is alig tud kibújni.

Javaslatok

motivált21. Ne várd, hogy bármi vagy bárki motiváljon téged. Hagyj fel azokkal a gondolatokkal, hogy „nagyon fel leszek dobva, amint valaki ad egy…”, „nem strapálom magam, amíg…”, „akkor fog jobbá válni az életem, ha valaki…”.

Ehelyett vállalj felelősséget érte, hogy OKOZÓ legyél és saját magadat motiváld. „Én tudom elérni, hogy fel legyek dobva. Keményen fogok dolgozni a céljaimért. Jobbá teszem az életemet.”

2. Írj le mindent, amit látni akarsz a jövődben. Mit akarsz a mai napon? Ezen a héten? Ebben az évben? Ebben az életben?

Ne fogd vissza magad! Folytasd az írást, amíg érezni nem kezded az “akarást”, az erős vágyat, netán lelkesedést az iránt, hogy mindez ott lehet a jövődben.

3. Olyan dolgokat keress, amiket akarsz, és amik egyben érdekesek is a számodra.

Például akarhatod „kifizetni a tartozásokat”, de ez esetleg nem annyira érdekes és motiváló, mint „nagyon sokat keresni azzal, amit imádok csinálni”.

4. Folytasd annak összehangolását, amit akarsz, azzal, ami igazán érdekes, izgalmas is a számodra. Ne hagyd abba, amíg motiváltnak nem érzed magad!

Sok sikert hozzá!

Janurik Zita
vezető konzultáns
Életcél Konzultáció Magyarország

Szeretnéd világosan látni, hogy mi is az a legfontosabb dolog, amit akarsz a jövődben, ami folyamatos motivációval tud ellátni? Szeretnéd azt is tudni, egészen pontosan hogyan érheted el?
Jelentkezz négyszemközti Életcél Konzultációnkra! >>
Itt ezeken túl ahhoz is fogsz kapni segítséget, hogy legyőzd esetleges félelmeidet, és növeld önbizalmadat, hogy el tudod érni céljaidat.


JZitus

About JZitus