Hogyan tudja legkönnyebben meggátolni a saját sikerét?


Létezik egy nagyon széles körben elterjedt rossz szokás, ami önmagában meg tudja akadályozni, hogy valaki sikerre jusson…

„Nagyjából úgy bánik önmagával a jelenben, ahogy mások bántak Önnel a múltban. És sokkal jobban bünteti magát, mint amennyire bárki más büntetné.” ― L. Ron Hubbard

Hogyan bántak Önnel mások a múltban? Észrevette valaha, hogy ugyanúgy bánik saját magával?

Hacsak nem mindig mindenki tisztelettel és kedvesen bánt Önnel, időnként esetleg kritizálja magát. És az önkritika vagy önleértékelés lerombolhatja a sikerét.

Hamis elképzelések

Lehet, hogy volt egy pont, amikor az ilyen és ezekhez hasonló elképzeléseket elfogadta igaznak:

„Ha még azelőtt kisebbítem magamat, hogy valaki más megtenné, akkor biztonságban vagyok.”

„Elfogadom János véleményét. Ő úgy gondolja, hogy egy idióta vagyok. Tehát nyilván az vagyok.”

„Ha megbüntetem magamat, talán mások békén hagynak.”

„Úgy hallottam, hogy nem illendő túl nagyra tartani magamat, tehát jobb, ha utálom magamat.”

„Senki sem tud az én sötét titkomról. Valójában rossz ember vagyok.”

Persze ezek értelmetlen elképzelések.

Ráadásul: „Aminek a személy energiát szentel, az végül az övé lesz.” ― L. Ron Hubbard

Ez igaz a jó és rossz dolgokra is. Ha annak szenteli a figyelmét, hogy képtelen kezelni egy számítógépes programot, akkor csak a frusztrációját növeli. Ha viszont arra fordítja az energiáját, hogy elsajátítsa a program kezelésének jártasságát, akkor meg fogja szerezni a jártasságot.

Ez igaz nagyobb méretekben is: ha a rendőrség a bűnözés elleni küzdelmet tűzi ki célul, akkor nagyobb lesz a bűnözés. Ha a biztonságos környezet megteremtésén dolgozik, akkor végül biztonságosabb lesz a környezet.

Jobban jár, ha saját magával kapcsolatban is a pozitív dolgokra figyel oda. Nem arra, hogy mit nem tud megcsinálni, mit utál, miben nem jó, mit akar elkerülni vagy mi elől menekül.

Fordítsa a figyelmét inkább arra, hogy mire képes, mit szeret, miben jó, mire vágyik valójában, milyen eredményt akar elérni.

Helyes elképzelések

Ahhoz, hogy sikeres lehessen, tisztelettel és csodálattal kell közelítenie saját magához. Ahhoz, hogy sikeres lehessen, nagyra kell tartania saját magát. Észben kell tartania, hogy Ön egy jó ember.

„Nos, önnek alapjában véve önmagával és az embertársaival szemben jók a szándékai. Alapjában véve az önben rejlő képességek – bár időnként a rossz tapasztalat nem is fakó fellegei beárnyékolják őket – sokkal jobbak, mint azt bárki valaha is hinni engedte önnek.”

„A rideg, alapvető igazság az, hogy Ön lényeges és szükséges része ennek a világnak.”
― L. Ron Hubbard

Négy tipp, amivel megnövelheti a sikerét

1. Minden alkalommal, amikor kritizálja magát valamiért, toldja meg valamilyen megoldással. Döntse el, hogyan fogja helyre hozni a gyengeséget. A javulásra koncentráljon a problémák helyett.

Például: „Olyan buta vagyok! Miért nem kérdeztem meg tőle ezt a dolgot, amikor ott volt rá a lehetőségem? Nem csoda, hogy ilyen rosszul mennek a dolgaim… várjunk csak, hogyan hozhatnám ezt rendbe? Mostantól minden fontos találkozóm előtt öt percet fogok fordítani arra, hogy listát írok azokról a dolgokról, amikről beszélnünk kell és így nem szúrom el többé. Nagyon jó ötlet!”

2. Következő lépésként egyszerűen szoktassa le magát az önkritikáról, önostorozásról, önleértékelésről. Az ember gyakran csak rossz beidegződésként csinálja ezeket. Gondoljon bele: mással sem viselkedik így. Ha valaki hibát vét, nem szükségszerűen esik neki a kritikus megjegyzéseivel. Akkor miért engedné meg ugyanezt saját magával szemben?

Például: “Levertem egy poharat és összetörött. Oké, ez van. Feltakarítom.”

3. Írjon le olyan dolgokat magáról, amikre büszke. Ha szükséges, kezdje apró dolgokkal, mint amilyenek a jó szokások. Folytassa az írást, amíg jobb nem lesz a véleménye magáról.

Például: „Lehet, hogy van pár fölös kilóm, de azért igyekszem időt szakítani a testmozgásra. Mostanában több zöldséget eszem. Már egy hónapja nem lettem dühös a gyerekeimre. Az idén többet keresek. Segítek Janinak az alkohol problémájában.”

4. Amikor valami jól sikerül, gondolja át gyorsan, milyen képességei és személyiségjegyei segítették ebben. Ezzel megerősíti őket, és tudatosabban használhatja őket a jövőben, más helyzetekben.

Például: „Nahát, késve indultam, mégis ideértem időben. Jól tudok kombinálni, át tudok látni összetett helyzeteket is, így ki tudtam választani a leggyorsabb útvonalat. Hajlandó voltam a szokásosnál nagyobb erőfeszítést tenni, még futottam is. Ez a képesség, és ez a hozzáállás jól jöhet a munkámban is.”

Meg fogja látni, hogy mindezzel sokat tehet azért, hogy jobban érezze magát és jobban boldoguljon. Biztos vagyok benne, hogy megérdemli. 🙂

Sok sikert hozzá!

Janurik Zita
vezető konzultáns
Életcél Konzultáció Magyarország

Végül még egy ötödik tipp:
Az Életcél Konzultáción részt vevők egyöntetűen arról számolnak be, hogy megnövekedett az önbizalmuk és nagyobb barátságban vannak önmagukkal. Tehát ha szeretné jobban megismerni Önmagát, felfedezni valódi értékeit, melyekre bátran támaszkodhat a siker felé vezető úton, akkor szeretettel várjuk a Konzultáción!

Íme egy beszámoló részlet erről:
Nagyon hálás vagyok a lehetőségért, hogy sokkal, de sokkal jobban megérthettem saját magamat, és fátylat boríthattam a múlt bánatára és mentális szenvedéseire, amiért ’akaratom ellenére’ nem kívánatos szerepeket és tevékenységeket erőltettem magamra. Azt hiszem, békét kötöttem magammal… Olyan volt ez az egész, mint séta közben befordulni a sarkon, és hirtelen szembetalálkozni és kezet rázni magammal.” ― C. K.

További információkat az Életcél Konzultációról ide kattintva talál >


Gabor

About Gabor