Hogyan győzheti le a döntés-és cselekvésképtelenséget?


Önnek módjában áll, hogy most azonnal meghozzon egy olyan döntést, amely sikeresebbé fogja tenni.

Módjában áll, hogy most azonnal megtegyen egy olyan lépést, mely közelebb viszi a céljaihoz.

Módjában áll, hogy most azonnal megváltoztasson valamit az életében, ami egészségesebbé és boldogabbá fogja tenni.

Azonban, ha nehéznek találja, hogy döntéseket hozzon, vagy cselekedjen, akkor elmulasztja ezeket a lehetőségeket. Milyen lehetőségeket mulasztott el eddig? Mennyibe került Önnek eddig a döntésképtelensége?

A döntésképtelenség milliókba kerülhet cégek esetében, amikor ez megakadályozza, hogy valamit megtegyenek. Lehetőségek jönnek és mennek, miközben a vezetőség semmit nem tesz. Például, az IBM az irányítása alá vonhatta volna a személyi számítógépek piacát, ha lecsapott volna Bill Gates ajánlatára, hogy az operációs szoftverükön dolgozzon.

Barnes and Noble volt a világ legnagyobb könyveladója, amíg az Amazon.com át nem vette ezt a helyet. Mire a Barnes and Noble elkezdett könyveket árulni az interneten, az Amazon.com elfoglalta az első helyet.

Amikor Ön személy szerint elmulasztja, hogy döntést hozzon, vagy nem cselekszik, akkor azzal akár lerombolhatja a sikerét vagy boldogságát is. Például, elkezdhetett volna egy üzletet a húszas éveiben. Vagy társulhatott volna egy nagyon sikeres személlyel. Vagy hozhatott volna jobb döntést a volt házastársával kapcsolatban.

Valószínűleg találkozott nagy lehetőségekkel, tudta, hogy ezek nagy lehetőségek és mégsem cselekedett.

Feltehetőleg most is ott hever egy vagy több lehetőség Ön előtt. Akkor mi az, ami habozásra készteti?

A válasz egyszerű

„A jelenben meglévő cselekvésképtelenség és döntésképtelenség a jövőbeli következményektől való félelem miatt áll fenn.” ―L. Ron Hubbard

Mivel Ön fél bizonyos következményektől, nem cselekszik, vagy nem dönt. Fél attól, ami megtörténhet. Láthatja ezt működés közben a következő gyakorlat segítségével.

Egy tipp, hogyan győzze le a következményektől való félelmét

1. Írjon le egy lehetőséget, ami elérhető az Ön számára most azonnal.

2. Írja le azt a döntést, amit nehéz meghozni vagy azt az akciót, amit nehéz megtenni.

3. Írja le a következményeket, amiktől esetleg tart.

4. Nézze meg, hogy ezek közül a következmények közül melyik az, amitől leginkább fél.

5. Cselekedjen, hogy megoldja ezt a félelmet.

Ezután meg tudja hozni a helyes döntést, vagy meg tudja tenni, ami szükséges a sikere érdekében.

Példa

Rihárd mindig is szeretett volna egy saját céget. A bátyja, Lajos felhívja egy nap és azt mondja: „Mit szólnál ahhoz, ha társak lennénk az Őrült Csirke étterem láncban? Ez a világon a legjobb csirkés gyorsétterem! Egyszer majd százmilliókat fog érni. Csak add nekem azt a négymilliót, amit megtakarítottál, mondj fel a munkahelyeden és máris belevághatunk!”

Rihárdnak tetszik az ötlet, de nem tudja elszánni magát. „Át fogom gondolni.” Ezután eltölt nyolcvan stresszes órát a következő két hétben azzal, hogy próbál döntésre jutni.

Mindenkinek van valamilyen véleménye a dologról és ő meghallgatja valamennyit. A felesége ezt mondja: „Tedd azt, amit helyesnek találsz.” Az édesanyja azt mondja: „Ez őrültség!” Az édesapja azt mondja: „Vágj bele!” De ő még mindig nem tud dönteni.

Végül Rihárd megcsinálja a következő öt lépést:

1. „Lehetőségem van rá, hogy társa legyek a bátyámnak az Őrült Csirke étteremben.”

2. „Nem tudom belevágjak-e, nem látom át, hogy az Őrült Csirke éttermünk sikeres lesz vagy sem.

3. „A jövőbeli következmények, amiktől félek: elveszíthetem a megtakarításaimat, őrültnek fognak tartani, megbánom, hogy otthagytam a munkámat, az életem hátralévő részében konyhát takaríthatok.”

4. „Mi a legnagyobb félelmem?”

„Nos, mindig meg fogok tudni takarítani valamennyi pénzt, szóval nem annyira félek attól, hogy elveszítem a megtakarításaimat. Nem érdekel, ha őrültnek tartanak. Nem hiszem, hogy valaha is megbánnám, hogy otthagyom a munkámat.”

„De nem bírom a konyhatakarítást! Nem tudom elviselni annak a gondolatát, hogy a hátralévő életemet konyhatakarítással töltsem. Inkább kéregetnék az utcán, mint hogy konyhát kelljen takarítanom.”

5. Rihárd felhívja a bátyját: „Lajos, ha belemegyek ebbe az üzletbe, elvállalod, hogy örökre te leszel a konyhatakarítás felelőse?”

Lajos válasza: „Persze!”

Rihárd azt mondja: „Ezt kérném írásban. Felszolgálom az ételt, kezelem a pénztárt, tisztán tartom a parkolót vagy amire csak szükség van. De ha nekem kell kitakarítani a konyhát akár csak egyetlen egyszer, akkor bele kell egyezned, hogy azonnal megveszed a részemet az üzletből. Rendben van?”

Lajos válasza: „Semmi gond. Soha, de soha nem fogsz konyhát takarítani az Őrült Csirkében.”

Rihárd elégedett, megkötik az üzletet és felmond a munkahelyén.

Bátorság = Döntés és Cselekvés

Milyen lehetőségek hevernek Ön előtt? Miért nem veti rájuk magát? Tulajdonképpen ezek lehetőségek arra, hogy sikeres legyen.

Ha észben tartja ezt a tényt, máris rendelkezik az első kulccsal a lehetőségek kihasználásához: „A jelenben meglévő cselekvésképtelenség és döntésképtelenség a jövőbeli következményektől való félelem miatt áll fenn.” ―L. Ron Hubbard

Mi az a jövővel kapcsolatban, ami idegessé teszi Önt? Milyen jövőbeli következményektől tart? Azonosítsa be és oldja fel ezeket a félelmeket, és váljon döntésképessé, aktívvá és sikeressé!

Janurik Zita
vezető konzultáns
Életcél Konzultáció Magyarország
www.eletcelkonzultacio.hu

Az Életcél Konzultáció rengeteget tehet Önért, hogy felszámolja a következményektől való félelmét és így cselekvő- és döntésképessé váljon a karrierje vagy vállalkozása alakításával kapcsolatban. Itt többet megtudhat erről >


Tetszett Önnek ez a blog bejegyzés? Ha igen, küldje tovább ismerőseinek.


Gabor

About Gabor