Több öröm a munkában – öt egyszerű lépéssel


“Egyáltalán semmi értelme dolgozni, ha olyan munkát végez az ember, amibe nem igazán adja bele a lelkét…

Soha ne ítélje magát lélekölő munkára. Ugyanis amikor nincs érdeklődés, a dolog csak rabszolgamunka.” 

„A munka csak annyira jó, amennyire élvezetes, nem amennyire megfizetik.” ─ L. Ron Hubbard

bored4Amikor azt csinálja, amit igazán szeret, az esélyei a sikerre sokkal nagyobbak. Több örömöt lel benne és több az energiája is.

Ha élvezi a munkáját, akkor várja a hétfő reggeleket. Az idő repül. Ön folyamatos haladást ér el.

Képes jobban felismerni az adódó lehetőségeket, jobb döntéseket hoz és kevesebb stressz éri. Nagyobb az esélye arra is, hogy igazán profivá váljon.

De mi a helyzet, amikor nem annyira élvezi a munkáját?

A jó dolgoknak ellensúlyozniuk kell a rosszakat

Minden munkának, foglalkozásnak és minden üzletnek vannak kellemetlen oldalai – a bonyolult, unalmas, piszkos vagy nehéz feladatok.

Viszont ha úgy általában nem érdekli a munkája, akkor a nehéz részei elviselhetetlenné válnak. Utál munkába járni. Utálja az embereket. A stressz megbetegíti.

Amikor igazán érdekli a munkájának a célja és eredménye, könnyebb bánni a nehézségekkel és Önt büszkeséggel tölti el, amikor legyőzi őket. A munkával járó előnyök felülmúlják a terheket.

Öt lépés az örömtelibb munkához

  1. Írjon egy listát arról, amit szeret a munkájában. Mi miatt érdemes csinálni? Például: jó emberekkel dolgozik, az ügyfelek életének javítása, technikailag tökéletes munka végzése, stb.
  2. Írjon egy listát arról, amit nem szeret a munkájában. Mi az, ami miatt néha megfordul a fejében, hogy otthagyja? Például: hosszú munkaidő, az ügyfelek panaszai, egészségkárosodás veszélye, undok főnökök, stb.
  3. Most írjon egy listát a munkájának a céljairól. Miért kezdett bele? Miért csinálja ezt a munkát? Hogy nézne ki ez a munka ideális esetben a saját elképzelése szerint?
  4. Nézze át és egészítse ki a fenti listákat. Folytassa, amíg a munkájával kapcsolatban több örömet nem érez. Amikor a listák egyensúlyban vannak, akkor az öröm kerekedik felül és nagyobb kedvet fog érezni a munkájához.
  5. Ha a listák kiegészítése közben nem érez megújult lelkesedést a munkája iránt, akkor dolgozzon ki egy tervet, hogy min kellene változtatni. Az alkalmazkodás helyett a munkája mely részét tudná jobban magához igazítani? Ha több dolgot is talált, akkor egyszerre egyet válasszon ki, tegye azt próbára és nézze meg, mennyiben segített.

Néhány lehetséges példa egy-egy rész megváltoztatására

Változtasson a napi rutinján. Menjen át egy másik részleghez. Végezzen jobb munkát. Változtasson az irányon, amerre halad. Tanuljon valami újat a munkájáról. Dolgozzon más emberekkel.

Változtasson egy negatív hozzáálláson. Tanuljon meg segítséget elfogadni. Hagyja abba a kapkodást.

Folytassa a változtatásokat, amíg a munkája iránti lelkesedése nagyobb, mint a vele járó nehézségek.

Ha saját cége van, és az első 4 lépéssel még nem elégedett, akkor alakíthat rajta, hogy több örömét lelje benne. Például, vegyen fel másokat a problémás alkalmazottak helyett. Adjon több lehetőséget vagy felelősséget másoknak. Javítson a terméke, vagy szolgáltatása minőségén. Tegye nagyobbá, vagy kisebbé az üzletet. Vagy végső esetben eladhatja és belekezdhet egy másikba.

Tegye élvezetesebbé a munkáját, hogy még sikeresebb lehessen!

Sok sikert a megvalósításhoz!

Janurik Zita
vezető konzultáns
Életcél Konzultáció Magyarország


JZitus

About JZitus