Pénzmotiváció


A „pénzcsinálás” a legfőbb célja? Ez az elsődleges motivációja?

Ha így van, előfordulhat, hogy meggazdagszik, mégsem lesz elégedett az élettel. Úgy érezheti, kevés vagy semmi pluszt nem tett hozzá a világhoz.

Az igazság az, hogy ha nem a pénz az egyetlen motivációja, akkor is meggazdagodhat … és még boldog is lehet!
Nagy különbség van aközött, ha pénzt akarunk, csak hogy legyen pénzünk, és aközött, ha pénzt akarunk, hogy valamilyen magasztosabb ügyet támogassunk vagy egy nagyobb lehetőséget megteremtsünk.

Hogyan működik ez?

„A pénz fontos a világban. De ez a gépezetnek csak a kenőanyaga, nem a motorja.”

„Nincs semmi baj azzal, ha rengeteg pénzünk van. Semmi sincs rendben azzal, ha nincs pénzünk. De csak pénzért dolgozni a legsivárabb dolog a világon, eléggé rövidtávú.”

„A leggyengébb motiváció a pénz. Azok az emberek és vállalkozások, akiket csak a pénz motivál, ingatagok.”

„A motiváció skálája a legmagasabbtól a legalacsonyabbig a következő:

Kötelesség – a legmagasabb
Személyes meggyőződés
Személyes nyereség
Pénz – a legalacsonyabb” ─ L. Ron Hubbard

Vizsgáljuk meg ezt a négy motivációs szintet.

4. Pénz általi motiváció (legalacsonyabb)
Megtesz mindent, amit csak kell, hogy megszerezze és megtartsa a pénzt. Csak pénzért tesz bármit is. Még ha utálja is a munkát, a pénzért megteszi, amit meg kell tennie.

Nem különösebben érdekli, hogy jó munkát végez vagy rosszat, amíg megkapja a pénzt. Úgy gondolja, hogy ha egy tevékenység pénzt hoz, az jó dolog, bármiről is szóljon.

Itt található az a dolgozó is, aki néhány ezer forinttal magasabb fizetésért elmegy máshová dolgozni.

3. Személyes nyereség általi motiváció
A saját (és családja) egészsége és boldogsága érdekében dolgozik. A személyes sikere, befolyása és életszínvonalának fenntartása minden másnál fontosabb. Nem feltétlenül foglalkozik mások érdekeivel, csak a sajátjával.

2. Személyes meggyőződés általi motiváció
Meg van győződve egy elképzelés, eszme vagy cél értékéről, helyességéről és azért dolgozik, hogy ezt az elképzelést támogassa. Például, bolti eladóként komolyan úgy gondolja, hogy a bolt termékei hasznosak a vevők számára, szükségük van rájuk, és jól járnak vele, ha ott vásárolnak. Ezért a termékeket, amik a meglátása szerint nagy valószínűséggel meg fogják oldani a vevők problémáit, szívvel-lélekkel ajánlja nekik.

1. Kötelesség általi motiváció (a legmagasabb)
Ő is valamilyen saját magán túlmutató, nagyobb célért dolgozik. Az elérendő eredmények iránti nagyfokú elkötelezettsége és felelősségvállalása révén magától értetődő kötelességének érzi a feladatait. Ez bármilyen munkakörben, szakmában lehetséges. Például, kertészként városi parkok szebbé tételén dolgozik, hogy a városi gyerekek közelebb kerülhessenek a természethez.

Ha valaki tetteti, hogy magasabb motiváció mozgatja, kudarcot vall. Például, egy politikus kötelessége, hogy támogassa az általa képviselt embereket. Ha kiderül, hogy e helyett a pozícióját saját vagyonának növelésére használja, eltávolítják a hivatalából.

Viszont egy kötelesség által motivált vezetőnek, aki keményen dolgozik ezen, nincs semmi rejtegetni valója. Az ő tevékenységei folyamatosan a céljaira, kötelességeire irányulnak. Az eredményeinek – úgymint a lakosok jobb életkörülményei, segítséget kapott emberek, oktatásban részesülő gyerekek, stb. – statisztikákban megjelenő bizonyítéka van.

Minél magasabb az Ön motivációja, annál több energiát érez. Többet tud dolgozni, jobb munkát tud végezni, és jobban is élvezi, ha kötelesség vagy személyes meggyőződés motiválja.

Javaslatok

Néhány kérdés, ami segíthet Önnek a Személyes meggyőződés vagy a Kötelesség szinthez tartozó motivációkat találni:

– Vannak-e önmagán és még a családján is túlmutató céljai?
– Van-e valamilyen ügy, eszme, amit nagyon fontosnak tart, ami érdekében akár szívesen cselekedne is?
– Van-e valamilyen célja olyan dolgokkal kapcsolatban, amelyek szükségességéről, hasznosságáról meg van győződve?
– Milyen változást látna szívesen a környezetében, a világban, amit akár célként is szívesen felvállalna?

Ezek közül melyek érdeklik igazán és lelkesítik fel? Hogyan tudna több időt tölteni ezekkel?

Ha úgy gondolja, hogy csak a pénzért dolgozik, nézze meg újra a motivációit. Előfordulhat, hogy a személyes érdekeken túlmutató okokból vágyik a pénzre. Ezek az egyéb okok lehetnek az Ön valódi motivációi.

Koncentráljon rájuk, erősítse meg őket és motiváltabbnak fogja érezni magát, mint valaha!

Sok sikert hozzá!

Üdvözlettel,
Janurik Zita
vezető konzultáns


Gabor

About Gabor