Mit tanulhat az elmúlt évéből?


Ilyenkor év elején sok szó esik a célokról. Egyesek arra esküsznek, hogy hatalmas célokat kell kitűzni, mások szerint egy akarom/nem akarom listát kell készíteni, és vannak, akik egyenesen „fogadalom ellenesek”, azaz semmilyen döntést nem hajlandóak ilyenkor meghozni, annyira elegük van már a meg nem valósult célokból.

Most mutatok Önnek egy egyáltalán nem fájdalmas, sőt kifejezetten élvezetes módszert arra, hogy hogyan készülhet fel az új évre azáltal, hogy megnézi, mit tanulhat saját magától az elmúlt éve alapján.

1. lépés: Mi ment jól?

Kérdezze meg magától: Mi az, ami jól ment?, és írja le.

Esetleg nem olyan könnyű mindenre emlékeznie. Ezért érdemes ezt végiggondolni hónapokra lebontva. „Mi csináltam januárban? Mi ment jól? Mit csináltam februárban? Mi ment jól?” Jól jöhet ehhez egy az év során használt határidőnapló, vagy naptár is.

Ebben a gyakorlatban fontos, hogy ne csak a nagy sikerekre gondoljon. Gondoljon a kis sikerekre is. Azokra a dolgokra is, amit esetleg senki más észre sem vett, de az Ön számára fontos volt valamilyen szempontból. Adott egy különösen jó érzést, egyfajta elégedettség érzést, önbecsülés érzését, stb.

valami jól megyEsetleg elment egy rendezvényre, ahol sohasem járt korábban… és szerzett egy új barátot.

Esetleg alkotott valamit, amit soha azelőtt… és az emberek imádták.

Esetleg elment élete első tárgyalására… és megkötött egy üzletet.

Esetleg elolvasott egy könyvet… és rengeteg új ötlete támadt.

Bármi is legyen a helyzet, gondoljon bele, hogy mit nyert? Milyen nyereségei voltak? Nagy nyereségek, és a kis nyereségek. Ezután menjen a 2. lépésre.

2. lépés: Meg tudom ezt újra csinálni?

Ezen a ponton sokan fogják úgy gondolni, hogy természetes lenne azután, hogy átgondolták „Mi ment jól?”, azt is megnézni, hogy „Mi ment rosszul?”

De nem akarom, hogy most negatív dolgokon gondolkozzon. Ehelyett azt akarom, hogy gondoljon bele, mi ment jól, és azután kérdezze meg magától: „Meg tudom ezt csinálni újra?”

Ugyanis aminek figyelmet szentelünk, azt ezáltal megerősítjük. Ezért érdemes a jó dolgokra figyelni, a jó dolgokat előtérbe helyezni, azokat tekinteni fontosnak, azokat megerősíteni.

Példák

„Volt egy nagyon sikeres szórólap, amire sok megrendelés érkezett. Ezt tudnám aktualizálni, és kiszórni belőle tízszer annyit.”
„Ági nagyon örült annak a kis kütyünek, amit névnapjára adtam. Lássuk, van más olyan ismerősöm is, akinek tetszhet ez a dolog?”
„Sikerült elsimítani a félreértést Balázzsal úgy, hogy kitartóan kerestem vele a kapcsolatot, és sokat beszélgettünk. De jó lenne, ha Andival is helyreállna a jó viszony! Megpróbálom ugyanezt a módszert…”
„Istenien éreztem magamat, amikor felkértek megtartani azt az előadást! Fel is ajánlom, hogy szívesen megtartom újra.”

A szokásos gondolatmenet az szokott lenni, hogy miután a személy megvizsgálta, hogy mi ment jól, azt is megnézi, mi ment rosszul.

Ehelyett vizsgálja meg, mi ment jól, azután tegye fel magának a kérdést, hogy hogyan tudná ezt újra és újra és újra megcsinálni.

Mert ha valami egyszer már sikeres volt, akkor sikeres lehet újra.

Tehát a teendője összefoglalva a következő:

1. Vizsgálja meg, hogy 2016-ban mi az, ami jól ment. Írjon egy listát róluk.
2. Vegye az első dolgot a listán, és gondoljon bele, hogy meg tudná-e ezt ismételni valamilyen módon.
3. Ha igen, találja ki a lépéseket ahhoz, hogy hogyan fogja megtenni.
4. Ismételje a 2. és 3. lépést az összes leírt dologra.

Sok sikert kívánok ehhez!
Janurik Zita
vezető konzultáns
Életcél Konzultáció Magyarország


JZitus

About JZitus