Hogyan tudja magához igazítani környezetét?Talán hallott már olyan véleményt, hogy a siker érdekében alkalmazkodnia kell az Önt körülvevő világhoz. Például:

”Jobban teszed, ha hozzászoksz, mert ez így szokott lenni.”
”Kompromisszumokat kell kötnöd, hogy boldog lehess.”
”Csak nyugi. Ne forgass fel mindent!”

De mi az igazság?

alkalmazkodás   alkalmazkodás2

Az igazság azonban az, hogy más megközelítést kell alkalmaznia, hogy igazán sikeres legyen.

”Az ember azért sikeres, mert magához igazítja a környezetét, nem azáltal, hogy magát igazítja a környezetéhez.” – L. Ron Hubbard

Ön megváltoztatja a világot maga körül. Eldönti, hogy mit akar és megszerzi. Aktív szerepet vállal.

Kik a legsikeresebb emberek, akiket ismer? Idomulnak, hogy beleilljenek a képbe? Vagy változtatnak a dolgokon maguk körül?

Jakab és Júlia esete

Jakab megpróbál jó viszonyban lenni mindenkivel és nem okozni problémát. A szomszédja egész éjszaka hangos rock-and-rollt játszik, így Jakab füldugót vásárol. Igaz, hogy utálja, hogy rendezetlen a lakásának környezete, egyszerűen átlép a szeméten. Frici, Jakab munkatársa ráveszi őt, hogy vigye magával a munkába minden reggel autóval – és semmit nem ad cserébe, mondván „úgyis a házam közelében hajtasz el”. Jakab úgy érzi, kihasználják, de soha nem teszi szóvá.

Jakab minden évben összeszed valamilyen betegséget és operációra szorul. Egyik évben arcüreg gyulladása volt. Azután eltörött a nagy lábujja. A következő évben komoly hátfájdalmai voltak. 25 év eltöltése után ugyanannál a cégnél alig nőtt a fizetése, ami ugyan irritálja, de elfogadja, mert nem akarja elveszíteni az egészségügyi ellátásra jogosító státuszát. Sajnos azonban 51 éves korában meghal szívinfarktusban.

Jakab halála után Júlia költözik ugyanabba a lakásba. Nem tud aludni a szomszéd hangos zenélése miatt. Átmegy hozzá és megegyeznek, hogy csak napközben fog játszani, amíg ő munkában van. Júlia rábeszéli ezt a szomszédot és néhány másikat, hogy szánjanak pár órát arra, hogy eltakarítsák a lomot a folyosóról. Még a járdát is felseprik és virágokat ültetnek.

Annak ellenére, hogy Júliát többször is előléptették és fizetésemeléseket is kapott a cégénél, elmegy, hogy beindítsa a saját vállalkozását és sikerre viszi azt. Megveszi az egész házat és a legfelső emeletet fenntartja magának. Soha nem beteg és 78 évesen még mindig eltölt pár órát hetente a cégében dolgozva.

Jakab magát igazítja a környezetéhez. Júlia a környezetet igazítja magához.

Ön inkább olyan, mint Jakab, vagy mint Júlia?

Javaslatok

  1. Döntse el, hogy módokat fog találni rá, hogy kezébe vegye a sorsát és a saját igényeihez és szükségleteihez alakítsa a világot.
  1. Írjon egy listát mindazokról a dolgokról, amiket szeretne megváltoztatni maga körül. Például:

Olajat cserélni az autóban.
Visszakérni Feritől a kétszázezer forint tartozását.
Naponta tornázni és leadni 5 kilót.
Rendet rakni az íróasztalon.
Megértetni Ricsivel, hogy ne szaladjon hozzám minden apró problémával.
Elérni a szolgáltatónál, hogy kijavítsák a rossz közúti világítást a ház előtt.

  1. Válassza ki a legkönnyebb dolgot a listáról és tegyen meg mindent, ami szükséges a javulás eléréséhez. Ne adja fel. Terelje jó irányba és vegye kézbe legelőször ezt az egyetlen egy dolgot.
  1. Csakis azután, ha az előzővel már teljesen elkészült, menjen a következő legkönnyebb tételhez a listán és tegye meg azt a változtatást. Folytassa így tovább a teljes listával.
  1. Folyamatosan változtasson és javítson a világon maga körül. Soha ne dőljön hátra, ne adja fel vagy „fogadja el a realitást”. Valósítson meg folyamatos haladást, miközben fenntartja a már meghódított részek feletti irányítását.

Miközben így tesz, javulni fog az egészsége. Boldogabbnak és sikeresebbnek fogja érezni magát. Egyre szélesebb körben fogja irányítani saját világát és környezetét!

Sok sikert kívánok hozzá!

Janurik Zita
vezető konzultáns
Életcél Konzultáció Magyarország
www.eletcelkonzultacio.hu


JZitus

About JZitus