Hogyan hagyjunk fel a rossz szokásokkal?


A sikerünk érdekében képesnek kell lennünk felhagyni a rossz szokásainkkal.

A kérdés csak az: HOGYAN? És miért olyan nehéz ezt megtenni?

körömrágás1Először is nézzünk néhány hétköznapi szokást, ami sikertelenné tehet bárkit. Például a helytelen költekezési szokások lerontják a pénzügyi helyzetünket. A lustaság jelentősen csökkenti jövedelmünket. Ha áldozatként viselkedünk és sajnáltatjuk magunkat, akkor az emberek elkerülnek minket.

A dohányzás, italozás, drogozás, rossz táplálkozás vagy kevés testmozgás káros az egészségre. Amikor valaki felhagy ezekkel a rossz szokásokkal, akkor jobban érzi magát és tovább él.

A rossz házasságokat szintén rossz szokások okozzák, mint például udvariatlanság a házastárssal szemben, hazugság, hűtlenség stb. Amint felhagy valaki ezekkel a rossz szokásokkal, javul a kapcsolata párjával és boldogabb lesz a házassága.

A dohányzástól a hazugságig, a rendetlenségtől a szerencsejátékig, fel tud hagyni bármilyen viselkedési szokással, ami káros Önre és a sikerére nézve.

Mi valójában a rossz szokás? Hogyan kerít valakit „hatalmába”?

Önben megvan a képesség, hogy irányítsa saját magát. A kezeit és lábait Ön mozgatja. Ön határozza meg, hogy a teste hová menjen. Ön dönti el, mit mond.

Más szavakkal, a szokásokat nem mások erőltetik Önre. Felhagyni a szokásokkal azt jelenti, hogy Ön átveszi a kontrollt (irányítást) felettük.

A munka problémái című könyvben azt mondja L. Ron Hubbard:

„A szokás egyszerűen olyan valami, amit az ember nem tud megállítani.”

„Amikor az illető végül azt a képességét is elveszti, hogy megállítson valamit, az a dolog bizonyos mértékben a parancsolójává válik.”

felkelés2A példa kedvéért tegyük fel, Ön egy reggel erős késztetést érez, hogy tovább maradjon az ágyban. Nem tudja megállítani ezt az érzést és elkésik a munkából. Ez többször megismétlődik és egyre nehezebb felkelnie. Tudja, hogy ezen úrrá kell lennie, hisz nem akar elkésni. Még keményebben próbálja, de úgy érzi, egyszerűen nem tudja megállítani a késztetést, hogy az ágyban maradjon. Végül a szokás „parancsol” Önnek, nem pedig fordítva.

Hogyan vegyük át a kontrollt (irányítást) egy rossz szokás felett?

„A kontroll teljes mértékben elindításból, megváltoztatásból és megállításból áll. A határozott kontrollban nincs más tényező.”

„Ha valaki képes elindítani valamit, képes megváltoztatni annak térbeli helyzetét vagy időbeli létezését, és meg tudja állítani ─ mindezt saját akarata szerint ─ , akkor azt mondhatjuk, hogy kontrollálja a dolgot, bármi legyen is az.” ─ L. Ron Hubbard

édesség zabálás1Tehát hogyan növelheti meg az önkontrollját? Növelje meg képességét, hogy valamit elindítson, megváltoztasson és megállítson!

Példaképpen nézzük, mit tehetne, ha a túlzott édesség fogyasztás felett szeretné átvenni a kontrollt.

Elindítás
Mit tud elindítani egy rossz szokással kapcsolatban? Például eldönti, hogy délben fog cukrot enni az első nap, 14 órakor a második nap, és este 9-kor pedig a harmadik nap, és így is tesz. Ezzel Ön többször is sikeresen elindítja a szokást.

Megváltoztatás
Ezután változtasson meg dolgokat a rossz szokással kapcsolatban. Például a szokottnál több mézet és gyümölcsöt fogyaszt el. Vagy egyik nap reggelire vagy ebédre kakaós csigát eszik, noha eddig mást evett. Tehát sikeresen változtatást hajt végre a szokáson.

Megállítás
Végül, találjon módokat a szokás megállítására. Például, nem eszik több édes péksüteményt. Nem eszik édességet késő este. Fogyassza el egy kisebb csokoládénak a felét és a többit dobja ki. Máris különféle módokon megállította a szokást.

Alkalmazási gyakorlat

Válasszon ki egy szokást, amivel szeretne felhagyni. Egyszerre csak egyet. Újra és újra menjen át a fenti három lépésen. Találjon ki újabb és újabb módokat. Ahogy folytatja a szokás elindítását, megváltoztatását és megállítását, egyre könnyebb és könnyebb lesz végrehajtania ezeket.

Úgy fogja találni, hogy jobban irányítja a szokást, majd rá fog jönni, hogy felülkerekedett rajta. Megtörte a rossz szokást, örökre!

Próbálja ki!

Sok sikert hozzá!
Életcél Konzultáció Magyarország


JZitus

About JZitus