Hogyan válhat motiválttá?


Mint tudja, vannak dolgok, amiket ön okoz, és vannak, amiknek a hatása. Mondhatjuk, hogy amikor okoz dolgokat, akkor OKOZÓ. Amikor valaki más ér el hatást önnél, mondhatjuk, hogy ön HATÁS.

Emberek ezrei néznek motivációs előadásokat azzal a céllal, hogy az előadás HATÁST gyakoroljon rájuk. Azt akarják, hogy az előadó feltüzelje őket és elérje, hogy aktivizálódjanak. Hisznek benne, hogy az előadás energiával tudja ellátni őket.

Mások úgy hiszik, hogy az élénkítő szerek fogják motiválni őket. Azt várják, hogy csak bekapnak egy pirulát és energikussá válnak. A szer HATÁSÁVÁ akarnak válni.

Azok a dolgozók, akik csak elüldögélnek arra várva, hogy a főnök motiválja őket, szintén HATÁSOK. A vezetők utálják, hogy folyton mindenkit motiválniuk kell. A lusta beosztottak a főnök HATÁSÁVÁ akarnak válni, és arra várnak, hogy ők érjék el, hogy dolgozzanak.

A motiváció forrása

Az igazság az, hogy mindenki lehet a saját motivációjának a forrása! Mindenki lehet OKOZÓ ezzel kapcsolatban.

„A motiváció a jövőben van. Ez a ’Mit akarok?’, ’Mit akarunk?’. Ez okozás. És ha ez valami érdekes, akkor valahogy húz minket előre, maga felé.” L. Ron Hubbard

Van egy történet három férfiról, akik kőből építettek templomot. Amikor megkérdezték őket, hogy mit csinálnak, az első azt mondta, hogy köveket tör, a második azt mondta, hogy megkeresi a betevőt, a harmadik pedig azt mondta, katedrálist épít.

Mit gondol, melyikük volt a legmotiváltabb?

Jövő

Milyen jövőt eredményeznek a tevékenységei? Mit akar a saját jövőjében?

Ha nem biztos benne, nem lesz motivált. Ha fél, hogy valami más fog történni, mint amit akar, nem lesz motivált. Ha csak kevés reménye van rá, hogy sikerülni fog, nem lesz motivált.

Ha kétségbe vonja a képességét, hogy elérje, amit akar, nem lesz motivált. Ha semmit nem vár a jövőtől, nem lesz motivált. Ha a jövője nem túl érdekes az ön számára, nem lesz motivált.

Másfelől, ha pontosan meghatározza, hogy mit akar, akkor OKOZÓ. Ha ez érdekes is, akkor motivált lesz!

Persze az is kell, hogy legyen rá reménye, hogy el fogja érni és hite, hogy el tudja érni. De az első lépés az, hogy eldönti, mit akar.

Például, Júlia felébred, és azt gondolja: „Egy nap a saját sikeres cégemet fogom vezetni!” Kiugrik az ágyból, és elviharzik a munkába. Krisztián felébred, és azt gondolja: „El fogok késni, ha nem kelek fel azonnal.” Még a takaró alól is alig tud kibújni.

Javaslatok

motivált21. Ne várja, hogy bármi vagy bárki motiválja önt. Hagyjon fel azokkal a gondolatokkal, hogy „nagyon fel leszek dobva, amint valaki ad egy…”, „nem strapálom magam, amíg…”, „akkor fog jobbá válni az életem, ha valaki…”.

Ehelyett vállaljon felelősséget érte, hogy OKOZÓ legyen és saját magát motiválja. „Én tudom elérni, hogy fel legyek dobva. Keményen fogok dolgozni a céljaimért. Jobbá teszem az életemet.”

2. Írjon le mindent, amit látni akar a jövőjében. Mit akar a mai napon? Ezen a héten? Ebben az évben? Ebben az életben? Folytassa az írást, amíg motiváltnak nem kezdi érezni magát.

3. Olyan dolgokat keressen, amiket akar, és amik egyben érdekesek is az ön számára.

Például a „kifizetni a tartozásaimat” esetleg nem annyira érdekes és motiváló, mint a „jómódban élni” vagy „nagyon sokat keresni azzal, amit imádok csinálni”.

Sok sikert hozzá!

Janurik Zita
vezető konzultáns
Életcél Konzultáció Magyarország

Szeretné világosan látni, hogy pontosan mit is akar a jövőjében, ami folyamatos motivációval tudja ellátni?
Jelentkezzen kis csoportos Életcél Műhelyünkre vagy a négyszemközti Életcél Konzultációra! >>
Ahhoz is fog kapni segítséget, hogy legyőzze esetleges félelmeit, és növelje önbizalmát, hogy el tudja érni céljait.


JZitus

About JZitus